Buiten op het Deventerpad is het al te horen: het stampen van de klompjes van dertien Chinese kinderen die in Casa Casla de klompendans leren. Het is de buitenschoolse zomeractiviteit van het Chinees onderwijscentrum Nederland.

Onder leiding van juf Limin Sichi Yang laten de kinderen zien wat ze op deze eerste dag al hebben geleerd. Uit de luidsprekers klinkt de muziek van de aloude klompendans. De dans zit er bij de kinderen al goed in: handen in de zij, klompen op de hakken, stappen, klappen en draaien, alles gaat perfect gelijk. Daarna moeten de kinderen op de grond gaan zitten en wordt er een Chinees liedje ingestudeerd.

Buitenschools
De Buitenschoolse activiteit duurt tien dagen en wordt afgerond met twee optredens, één op 27 augustus op het plein voor de bioscoop in de stad en één op 5 september op de Floriade. “De kinderen leren hier Chinese liedjes, het Nederlandse lied ‘Aan de Amsterdamse grachten’, de klompendans en een Chinese volksdans”, legt Wen Zhang, de decaan van het Chinese onderwijscentrum uit. “Het doel van de optredens is dat de kinderen werken aan hun zelfvertrouwen, om te laten zien wie ze zijn, want ze zijn best wel verlegen.”

Chinese taal
Buiten de vakantie krijgen de kinderen - en ook volwassenen - in de weekenden les in de Chinese taal. Dat gebeurt in het Oostvaarderscollege. “De school is bedoeld voor kinderen met een Chinese achtergrond”, zegt Zhang. “Kinderen pikken de taal sneller op dan volwassenen. Het doel is niet alleen dat ze Chinees kunnen praten met hun ouders, maar ook met oma en opa.” zomerkamp 22 2 De lessen zijn ook op de toekomst gericht. “Later kunnen ze als ze dat willen in China gaan werken of in Nederland bij een bedrijf dat connecties heeft met China.”

Juf Yang pakt de les weer op. Rustig oefent zij de klompendans met de kinderen. Yang is niet de eerste de beste. Ze studeerde af aan het conservatorium in Den Haag op het vak zang. Zij haalde met haar optredens de halve finale van het tv-programma Holland got talent. “De klompendans doe ik al tien jaar met kinderen. Ik heb hem ook opgevoerd in Shanghai.” Yang heeft haar activiteiten ondergebracht in de Stichting Nederlands-Chinese Culturele Uitwisseling. “En met deze buitenschoolse activiteit breng ik de kinderen ook iets bij van de Nederlandse cultuur.

Bron: Almere Deze Week, Robert Mienstra

Van A tot Z is het Latijnse alfabet. De Chinese taal werkt heel anders!
In het interview van Omroep Flevoland gaat decaan van het Chinees Onderwijscentrum, die ook een bestuurslid is van Chinese College, alles vertellen over de taal!

Heb je je altijd afgevraagd, Hoe moeilijk is het Chinees? Hoe begin je met het leren van Chinees? Welke methodes gebruik je? Hoe lang doe je er als Nederlander over om vloeiend Chinees te leren? Zijn er dingen die overeenkomen in de Nederlandse en Chinese taal?
Klik snel op het filmpje en luister maar naar haar!

Op 22 december 2019 werd op RTL 4 het programma De Battle uitgezonden.
Bekende Nederlanders en Belgen kregen voor het programma een aantal uitdagingen die ze in de uitzending moesten uitvoeren.
Najib Amhali kreeg voor de uitzending van 22 december de uitdaging om in korte tijd 200 Chinese woorden te leren.

Onze Wen Zhang was Najib's docent en coach voor deze uitdaging.
en Jane Zhang was tijdens de uitzending de tolk Chinees om te toetsen hoe goed Najib de woorden kende.

Kijk hieronder naar de clips van de voorbereiding en de uizending met daarin onze Jane en Wen Zhang.

Bron: RTL4 22 december 2019

RTLZ meldt, op basis van een onderzoek van Indeed en gesprekken met o.a. het Chinese College Nederland, dat een groeiend aantal werkgevers op zoek is naar werknemers die Chinees spreken.
Zij stellen dat Chinees kunnen spreken een duidelijke pluspunt is op het cv en beter carriéreperspectief geeft.

Lees het volledige artikel van RTLZ: Werknemer die Chinees spreekt in trek: 'Beter carrièreperspectief'